Basis Peak – poslední vrcholek před Apple Watch

Smutný UPDATE: produkt Basis Peak byl firmou Intel ukončen.

Opakovaně si kladu otázku, co je na sebeměření[1] tak sexy. Je to čirá lidská zvídavost? Duševní porucha zvaná „geekovství“? Neschopnost motivovat se k pohybu bez sledování „výkonu“? Je to známka toho, že člověk ztratil kontakt se svým tělem? Nebo za tím vším je naopak přirozená touha porozumět vlastnímu zdraví a vidina zlepšení zdravotního stavu? Odpověděl jsem si poctivě: pro mě je to všechno dohromady + jedna individuální neurotická specialita: sledováním vlastních „životních funkcí“ propadám iluzi, že mám své zdraví plně pod kontrolou; to mě patřičně uklidňuje. Se zařízením Basis Peak jsem se v tomto klamu posunul o pořádný kus dál.

Peak je druhou generací fitness hodinek od BASIS (což je dceřinka Intelu). Zde je nutné zmínit, že ač je firma Intel na špici vývoje v oblasti čipů i různých objevných technologií a její produkty jsou de facto všudypřítomné, je pro nás tak trochu neviditelná, není cool, pokulhává v marketingu i v designu, je to prostě taková inženýrská firma. Snad i proto je Basis Peak trochu stranou hlavní pozornosti; přitom patří jednoznačně k tomu nejlepšímu, co dnes v sebeměření existuje.

Čím se Peak liší od všeho, co je na trhu

  • disponuje největším počtem integrovaných senzorů (4) ve srovnání s jinými zařízeními na trhu a umí naměřené hodnoty chytře vyhodnocovat;
  • je kompletně vodotěsný, takže se s ním dá sprchovat či plavat;
  • přitom nejde o ryzí fitness náramek, malými rozměry i designem spíše připomíná designově průměrné „digitálky“[2] a taky i má některé funkce chytrých hodinek, mj. například notifikace (budu mu dál říkat „hodinky“, protože jej tak i používám: tedy ke každodennímu trvalému nošení)
  • při tom všem vydrží na jedno nabití 4 dny, což se nezdá mnoho, pokud ovšem nevezmeme v potaz, že všechny tělesné hodnoty se měří nepřetržitě (tep například několikrát za sekundu).

(Podrobnosti o Peak v PDF ke stažení zde)

Kombinace těchto vlastností v mých očích Peak posouvají daleko před konkurenci, které v tomto mixu parametrů vždycky něco chybí. Současně je potřeba ihned zmínit další vlastnosti pro lepší představu: Peak nemá žádná tlačítka (ani digitální korunku :), vnější šasi je hliníkové, nikoli plastové, a vévodí mu dotykovými gesty ovladatelný, černobílý, e-inkový Gorilla Glass displej s možností podsvícení. Za normálních okolností ukazuje čas (není nutno nic dělat), pomocí gest lze procházet různé typy zobrazení (aktuální tepová frekvence, denní aktivita a nastavení). Hodinky jsou však nejsilnější ve svém propojení přes Bluetooth s mobilem a s webovou appkou: ty ruku v ruce vyhodnocují spoustu věcí o vašem těle a navíc nabízejí neobvyklou adaptivní gamifikaci vašeho pokroku.

Z pohledu „tvrdých fitness dat“, získaných měřením tělesných funkcí, je Basis Peak pravděpodobně dál, než bude první generace Apple Watch, od nichž jsme v tomto směru na konci léta čekali zázraky. Jak vyšlo najevo teprve v posledních dnech, Apple chtěl mít původně spoustu sensorů, ale jednak by musel bojovat s regulačními úřady a navíc: měřená data byla v testech nekonzistentní[3]. Sensory (kromě toho tepového) proto vypustil a zaměřil se zatím na jiné aspekty. Apple Watch nás tak budou udolávat jinak: nejspíše kombinací designu, ovládáním a širokým záběrem svého propojení se světem kolem nás. K tomu, co Peak vlastně prozrazuje o Apple Watch, se však vrátím ještě v závěru článku. Nyní proberu ve stručnosti své zkušenosti.

Od píky: co se mi fakt líbí

Sensory Peaku na vašem zápěstí konstantně vyhodnocují:

  • tepovou frekvenci,
  • teplotu povrchu těla,
  • pocení (změny v hodnotách vylučování potu) a samozřejmě
  • pohybovou aktivitu.

Díky těmto hodnotám dokáže Peak spolehlivě automaticky odlišit několik aktivit: nečinnost, chůzi, běh, jízdu na kole (vyzkoušeno, potvrzeno!) a spánek, které pak vyhodnocuje ve vašem denním přehledu a zobrazuje je se specifickými detaily. Nemusíte mu říkat, co děláte, protože to odvodí z měřených hodnot – a zatím mám zkušenost, že to vyhodnotí lépe, než to dělal Fitbit One, Fitbit Ultra a Misfit Shine, které jsem dlouhodobě používal.

Spánek jako z labky

S ohledem na mé někdejší spánkové potíže, které se mi podařilo vyřešit právě i pomocí měření spánkové aktivity, jsem byl zvědavý, jak si Peak stojí v tomto ohledu. Smrtelníkovi dostupné přístroje na vyhodnocování spánku se v současnosti opírají buď o měření pohybu končetin (hodinky, náramky) či celého těla (mobil položený v posteli), anebo o měření srdeční ozvy pomocí speciálního pásku nataženého pod prostěradlem (vedlejším přínosem je znalost klidové tepové frekvence). Algoritmy v chytrých zařízeních pak hodnoty zpracují a nakreslí z nich průběh vašeho spánku: kdy a jak dlouho jste spali hluboce a kdy nehluboce, kdy jste vstali a kdy asi spali – víc vám většinou neřeknou a jejich hodnoty jsou spíše orientační.

Zatím žádné ze zařízení, které jsem měl možnost testovat, neanalyzovalo spánek tak podrobně a přesně jako Peak, což je dáno právě tím, že bere v potaz data z více sensorů, nejen z těch pohybových. Z analýzy Peaku získáte graf průběhu tří spánkových fází: fáze REM, fáze hlubokého spánku (NREM) a fáze lehkého spánku, který je obvykle přechodovou fází mezi prvníma dvěma. Kromě toho uvidíte ve výsledném grafu taky okamžiky převracení v posteli a přerušení spánku (například kvůli odskoku na toaletu). I vzhledem k tomu, že většina mých naměřených nocí proběhla vzorně jako podle popisu správného spánku ve Wikipedii (začíná se fázemi NREM, ty se zkracují a postupně se prolínají delší a delší fáze REM[4]), usuzuji, že rozlišení fází dost přesně odpovídá realitě. Z přiloženého obrázku také vidíte, že změna fází není nutně odvozena od pohybů končetin (ty jsou vyznačeny nejníže tenkými čárkami).

Výstupy Peaku neposkytnou zdaleka totéž, co výjezd EEG ze spánkové laboratoře, ale nic lepšího dnes v ceně do 200 dolarů nedostanete.

Motivace hrou

Drtivá většina fitness gadgetů motivuje zapojením vašich kamarádů a známých (ze sociálních sítí), kteří – pokud mají stejnou potřebu se s vámi přetahovat o body za „pohyb zadkem“ – se stanou vašimi souputníky a aspoň dočasně silnou motivací pro dosahování lepších výsledků. Popravdě, tohle mě bavilo jen krátkodobě – a navíc: co je komu do toho, jak se hejbu.

Peak na to jde poněkud jinak, po intelovsku, tedy poněkud introvertněji. Namísto jindy všudypřítomného tlačítka Share je vaše motivace postavena na individuální hře, jejímž cílem je budování nových chytře pojatých pohybových a zdravotních návyků (Habits). Mezi ně patří například návyk chodit spát zhruba ve stejnou dobu, dopoledne si trochu zasportovat, nebo během dne aspoň jednou za hodinu pohnout zadkem apod.

Skvělé je, že vám systém neumožní přidat si naráz hystericky X návyků, které pak nebudete schopni dodržet (typická chyba začátečníka: vzít si toho na sebe příliš a kvůli tomu jeho úsilí zkolabuje). Nové návyky se totiž odemykají až po dosažení jistého počtu bodů úspěšným plněním návyků předchozích. Navíc, když splníte denní cíl nějakého návyku aspoň dvakrát v jednom týdnu, tento návyk se ztíží: bude požadováno dosažení denního cíle aspoň třikrát či čtyřikrát týdně – a za to bude taky více bodů atd. Mmch jediným návykem, který generuje každodenně trošku bodů „zdarma“, je mít Peak na ruce aspoň 12 hodin.

Každý návyk je opatřen srozumitelným a dobře vyargumentovaným odůvodněním, které stojí zato si přečíst: hezky se vám vyjeví kontext a vnitřní logika celého systému.

Přestože se mi motivační systém zdál při prvním otevření aplikace nadbytečný, velice rychle jsem do něj pronikl a začal se bavit. Teď se těším na odemknutí svého šestého návyku (mám už 2250 z potřebných 2500 bodů). O dosažení cíle či splnění návyku vás informuje jak aplikace v mobilu či na webu, tak samozřejmě i hodinky samotné. Dělají to tak vehementně, že vás to může až vyděsit: vibrují opravdu silně.

Jak se dívat na data? Možnosti jsou široké.

Peakem naměřené hodnoty lze sledovat jak z aplikace v mobilu, tak na webu. Webová appka je ovšem mnohem bohatší a nabízí i ostřejší možnosti pohledu na data. Grafy jsou interaktivní, opravdu pěkně propracované, osy se dají „zoomovat“ na krátké časové úseky nebo naopak prohlížet v širší perspektivě.

Kromě podrobných grafů naměřených hodnot v čase se můžete podívat i na heat mapy svých hodnot, tedy na hodinový kalendář s intenzitou měřených hodnot odlišenou intenzitou barvy; z nich lze na první pohled vyčíst různé pravidelnosti a „vzorce“ (Activity Patterns).

Veškerá data lze vyexportovat jako hodnoty v CSV – a to minutu po minutě, a to za posledních 7 dní, 30 dní, anebo za celou dobu měření.

Peak (zatím) nekomunikuje s Apple HealthKitem, což považuji za jeho největší systémovou slabinu.

Vrtěti zápěstím

Ještě se pozastavím u pro mě dosud neprobádané funkce. Zatím jsem totiž neměl na zápěstí zařízení, které by mě informovalo o došlých zprávách, mailech, položkách v kalendáři či volání[5]. Peak tak činí: stačí si tuto funkci zapnout, mít poblíž spárovaný mobil se zapnutým Bluetoothem. Notifikace jde naštěstí zapínat a vypínat jednotlivě, takže jsem nechal aktivní pouze zprávy Basisu, iMessage a volání.

Mé první dojmy z takového způsobu použití hodinek asi trochu splývají s konkrétními parametry chování Peaku, nicméně mě překvapilo, že jsou dobré. Na zprávy nejde odpovídat (na tak malém displeji by to bylo hodně nepraktické), ale aktivní hovor lze přes Peak zvednout (což má smysl jen při aktivním hlasitém odposlechu či při zapojených sluchátkách).

Tato funkce, byť má zatím celou řadu omezení, evidentně bude podobná zařízení prodávat. Proč? Dříve jsem se domníval, že půjde jen o další vyrušovátko, další element rozbíjející pozornost na tisíce malých střípků. Ale po třech týdnech soužití vidím, že – jako u všech rušivých elementů – opět záleží na způsobu použití a disciplíně.

V prvé řadě: notifikace jde vypnout (zapnout „Nerušit“) jak na straně hodinek, tak na straně mobilu. Zadruhé: notifikace respektují nastavení režimu „Nerušit“ na mobilu. Takže pokud máte – podobně jako já – nastaveno automatické vypínání notifikací v době, kdy nechcete být rušeni, toto nastavení je hodinkami převzato. Naopak, jste-li zrovna otevření komunikaci, zápěstní notifikace vám v některých situacích nervozitu spíše sníží než zvýší (případně zvýší vaši bezpečnost). Pár scénářů, kdy se zápěstní notifikace vyloženě šiknou:

  • přijde důležitá či doplňující zpráva během jednání či schůzky, kdy máte mobil v kapse, hodinky na ruce
  • někdo vám volá během jízdy na kole, mobil vám zvoní – vy jediným pohledem, bez vytahování mobilu zjistíte, zda je to tak důležitý hovor, abyste kvůli němu museli zastavovat
  • obdržíte hovor či zprávu při lyžování, když máte na sobě rukavice, mobil kdesi pod kombinézou (obecně vzato se to mnohdy týká i běžného života ve městě)
  • doma či v kanceláři, kdy je mobil jinde než u vás na stole
  • za dalších okolností, kdy nechcete vypadat, že jste závislí na svém mobilu tak jako ti všichni kolem :)

Je to prostě velice návykové. Myslím, že s Apple Watch, do nichž bude navíc možné i hovořit, si ještě užijeme hodně zábavy. Kitt komm!

Baterie, běžné použití a nošení: hmm, jak to říct…

Všichni víme, že dobíjení mobilu každý den je velká pruda – ale zvykli jsme si na něj jako na čištění zubů či odstřelování zpráv v mailboxu. Peak vydrží na jedno nabití 3-4 dny – podle toho, zda používáte notifikace (=máte zapnutý Bluetooth). Tato doba je podle mě hraniční – dá se s tím žít, ale při dalším zkracování tohoto intervalu narůstá nepraktičnost, četnost intervalů bez měření (kdy jsou hodinky v kolébce) a nepochybně i bateriová úzkost, tedy nejistota, zda už se příliš neblížíte smrtelnému vybití. Takže ano, Peak je v tomto smyslu použitelný, aspoň s ohledem na všechna data, která o vašem těle poskytuje.

Je ale použitelný i v jiných kontextech?

V prvé řadě: pokud chcete konzistentní měření bez výpadků, potřebujete mít hodinky velice pevně utažené, aby se senzory pěkně natiskly na vaši kůži. Zdá se, že senzor pro měření srdečního tepu je velmi odolný proti výpadkům a kupodivu se i rychle vrací k měření. Ve srovnání s tím, co jsem zažil u měření tepové frekvence pomocí různých hrudních pásků (Garmin, Suunto) je to o řád výše. Výpadky nastávají velice zřídka, byť nejčastěji právě při intenzivní pohybové aktivitě, kdy se méně dotažené hodinky různě smýkají (není to kvůli potu, který často vyřazuje klasické odporové měřiče). Vysoká tolerance je dána asi tím, že měření probíhá fotocestou, pomocí měření odrazu LEDkou emitovaného světelného paprsku (děsivě zelené barvy), kdy kontakt s kůží nemusí být vždy nutně 100%. Senzor je navíc umístěn uprostřed zad hodinek, takže tam většinou nedochází ke vzdalování od kůže.

Hůř jsou na tom ostatní senzory, které jsou dále od středu, měří kontaktní cestou a jsou asi i dost náchylné na ochlupení či tvar zápěstí: výpadky jsou mnohem častější. Otázkou je, zda pot a teplotu, které se mění relativně pomalu, musíte sledovat s takovou vteřinovou důkladností jako tep.

Ale vraťme se k řemínku. Řemínek je silikonový a popravdě řečeno je to zejména jeho gumový povrch, na který se lepí drobné nečistoty, co dělá z Peaku spíše fitness gadget, který se nehodí k obleku. Naštěstí lze řemínek vyměnit, což mám v úmyslu vyzkoušet.

Otázkou však je, co se pak stane s rukou. Pevné dotažení (mé malé zápěstíčko je na čtvrté dírce!) nezbytné pro kvalitní měření je u silikonu snesitelné: ale budu snesitelné i s koženým řemínkem?

Ještě jedna nepříjemnost: měření tepu vypadá tak, že zelený senzor na zádech hodinek stroboskopicky bliká, když je máte na ruce. Pokud řemínek necháte během spánku volný, intenzivní zelené světlo vám problikává zpod hodinek a působí poměrně rušivě. Je proto nutné hodinky i na noc hodně dotahovat, což se projevuje tím, že pak máte do ruky vytlačené znamení. Znamení geeka. Ale nebojte se, když hodinky položíte zády na rovnou plochu, třeba na stůl, zelené světlo blikat přestane: poznají totiž, když nejsou na ruce, a dají si oraz.

Naopak nesmírně oceňuji možnost zapnutí podsvícení displeje. Stačí jen lehce přejet prstem po pravém okraji hodinek (zdola nahoru) a displej se podsvítí (asi jako Kindle Paperwhite). Světýlko po pár sekundách zase samo zhasne. Tím jsou hodinky čitelné i v noci, ale především: jsou použitelné i jako jednoduchá bezpečnostní svítilnička: podsvícení je dost intenzivní na to, aby očím přivyklým tmě zvýraznilo aspoň obrys předmětů v setmělé místnosti.

Co se mi na Peaku vyloženě nelíbí?

Měl bych výhrady k některým vlastnostem zařízení a doprovodných aplikací:

  • software nemá offline režim, vyžaduje připojení k internetu, kdykoli jej chcete víc používat: bez připojení mobilu k netu nezobrazíte ani dnešní data; (hodinky i bez jakéhokoli připojení samozřejmě nadále měří, data pak pak přesunou dodatečně)
  • analýza spánku je zpožděná – po probuzení a synchronizaci musíte cca 30 minut počkat, než vaše data přechroustá server, abyste se dozvěděli, jak jste spali
  • kromě exportu dat do CSV je nulové napojení na další aplikace a služby (zejména chybí spojení na HealthKit, což je tedy faux-pas, byť to částečně chápu)
  • občas dochází k výpadku Bluetooth připojení (nutnost vypnout zapnout BT na jedné nebo obou stranách) – toto se výrazně spravilo po posledním updatu firmware, takže téměř už není výhrada
  • neumí česky, takže zprávy či jména volajících z adresáře s českou diakritikou mají vyčtverečkované znaky s diakritikou
  • chybí možnost editace, anebo aspoň mazání chybných záznamů (meditaci, nebo sezení u filmu, kdy se člověk 20 minut nehýbe, občas vyhodnotí jako „Nap“ a nejde mu to rozmluvit)
  • hodilo by se přidání vibračního budíčku
  • appka pro iOS se zapnutými notifikacemi docela vybíjí mobil (mám večer tak o 20 % baterie na iPhone 6 denně méně), zvláště pokud ji necháte běžet na pozadí; pokud běh na pozadí vypnete, funkčnost se překvapivě neomezí, ale výdrž se zlepší; vybíjení asi souvisí s trvalým nahráváním aktuálních dat na internet, které podle mě není nutné, respektive by mohlo být vypnutelné;
  • Peak překvapivě nerozpozná, že cvičíte (například v posilovně), takže vám za hodinu a půl pocení na mučidlech nedá žádné body a kalorie navíc; podle naměřených dat by to ale odvodit mohl (tihle hoši tvrdí, že „exercise detection“ je technicky v pohodě, přitom toho neměří zdaleka tolik, co Peak).

Budu je nosit?

Pokud vás zajímá, zda Basis Peak budu dál používat a nosit, tak odpovím, že ano, a rád. Budu je nosit stále a každý den (snad kromě situací, kdy se nebudou hodit k oblečení), dokud je nenahradím něčím zábavnějším, užitečnějším a … hezčím. Peak je spolehlivé a v mnohém inovativní zařízení, které předčilo má očekávání, baví mě poznávat různé aspekty mého života z pohledu získaných dat a těším se na další aktualizace, které snad přinesou další zlepšení a funkce.

Jenže je otázka, zda tu dřív nebudou Apple Watch…

Co z toho plyne pro Apple Watch?

Soužití s Peakem mi naznačil i mnohé o tom, co se bude dít kolem Apple Watch. Mám tu pár nápadů:

  • z uživatelského (a vlastně i marketingového) pohledu jsou podle mě „hodinky, které měří a komunikují“, trefa do černého a pokud Apple něco nepokazí, bude to masivní hodinkománie; je vlastně jedno, co bude první model AW přesně dělat, měřit a neměřit – tak jako u ekosystému iOS nakonec rozhodnou aplikace, kterých rychle bude přibývat a které rozšíří použitelnost do oblastí, které si zatím představujeme jen obtížně (zvláště ve spojení s „internetem věcí“)
  • pokud se ale naplní očekávání, že Apple Watch vydrží na jedno nabití pouze cca 1 den, znamená to, že barevný aktivní Retina displej + uživatelské aplikace jsou zřejmě skutečně největším žroutem energie – na o něco menším (!) Peaku je více senzorů a vydrží celé 4 dny; trojnásobně nižší výdrž Apple Watch (pokud se potvrdí) musí být tedy způsobena displejem a appkami (opravte mě, pokud se mýlím); například měření spánku s použitím Apple Watch bude obnášet večerní nabíjení (aby pak vydržely do rána) a ranní nabíjení (aby vydržely do večera): a to ještě není vše…
  • …protože: budou-li v zájmu zachování výdrže Apple Watch veškeré činnosti „outsourcovat“ do iPhonu, pro telefon to bude znamenat extrémní zátěž pro baterii; pokud Basis Peak sežere 20-25 % baterky za den, přestože „jen“ přenáší naměřená data, kolik požerou Apple Watch, které jsou de-facto jen hloupou „zápěstní obrazovkou“ se srdcem bijícím v iPhonu?

A na závěr ještě jedna věc, docela problematická a ještě patřičně „nedoceněná“ (v tom špatném slova smyslu). Původně jsem si to představoval tak, že se chytré hodinky stanou víceméně tím hlavním gadgetem, který omezí naši potřebu neustále sahat po telefonu. Jasně, Basis Peak nejsou až tak „chytré hodinky“, ale některé jejich rysy už mají: je jich dost na to, abych učinil zkušenost, která je podle mě druhým nejslabším místem po výdrži baterií.

Můj dojem je takový, že hodinky za jistých (docela častých) okolností vytvářejí nešikovnou komplikaci. Jakmile si hodinky oblíbíte a propadnete kouzlu jejich použití za mnoha různých okolností, bude pro vás totiž velmi těžké smířit se s tím, že nefungují (nesynchronizují, nepřijímají notifikace atd.): a to se stane pokaždé, když mobil doma odložíte například v obýváku na dobíječku a přejdete napříč bytem do ložnice, mimo dosah modrého zubu. V tom okamžiku se z nich stane „hloupý fitness náramek“ a po chytrých a propojených hodinkách veta. Takže doma, po práci, místo abyste ze sebe spolu s mobilem shodili všechny ty pracovní věci někam z dosahu, kam je obvykle odkládáte (aspoň já to tak večer dělám), si musíte nechat mobil poblíž, ideálně v kapse. Tam, kde byl celý den. Jasně, nikdo vás nenutí a nakonec bez notifikací se večer asi objedete (u Basis Peak to tedy tak nevadí). Jenže pokud se ta dvě zařízení odpojí, přestane fungovat ta nepracovní, zábavná část (teď je řeč o Apple Watch): různé praktické a zábavné funkce pro domácnost.

Nemám tušení, jak se s tím v Cupertinu a jinde poperou. Zesílením signálu bluetooth? Zlepšením jeho příjmu? Budeme muset mít doma nějaké beacony, tedy další zářiče? Nebo dostaneme doporučení: přestěhujte se do menšího bytu!?

Uvidíme. Z dlouhodobého pohledu jsou to detaily. Chci věřit, že nás čeká éra lepšího poznání sebe sama – i skrze nová zápěstní zařízení.



  1. neboli Quantified Self, což je zkratka celého hnutí – více na quantifiedself.com ↩︎

  2. po výměně silikonového řemínku za kožený se jim bude podobat ještě více ↩︎

  3. některé hodnoty jsou závislé na šíři či ochlupení zápěstí víc než na samotné fyziologické hodnotě – a filozofie Applu vylučuje nabídnout takové nejisté výsledky, s nimiž se možná smíří „fitness geek“, ale ne obecný příznivec Applu ↩︎

  4. cituji: „Spánek dospělého člověka obvykle začíná postupným střídáním stadií NREM od prvního do čtvrtého. Tento postup je občas přerušen tělesnými pohyby a částečným probuzením. Asi po 70–80 minutách se spící obvykle krátce vrací do třetího nebo druhého stadia a následuje první fáze REM, která trvá asi 5–10 minut. Délka celého cyklu, od začátku prvního stadia NREM až po ukončení první fáze REM je asi 90–110 minut. V typických případech se tento cyklus opakuje čtyřikrát až šestkrát za noc a v každém následujícím cyklu se třetí a čtvrté stadium NREM zkracuje, zatímco narůstá délka fáze REM.“ ↩︎

  5. majitelé hodinek Pebble, Samsung Gear a mnohých dalších mají jistě více zkušeností – budu rád, když zareagují v diskusi ↩︎