Různé cesty, jak vložit do textu pojmenovaný klikatelný odkaz

Tohle je taková malá specialitka, minihack pro práci s počítačem a webem, který může udělat vaše maily či jiné digitálně sdílené texty přehlednější. Ukážeme si, jak do textu mailu či jinam (kde je to technicky možné) vložit text, který se ale po kliknutí bude chovat jako odkaz na web, neboli: jak někam vložit klikatelný URL odkaz, který bude skrytý „pod“ běžným textem (třeba jako tento text). Říkejme tomuto typu odkazů „bohatý odkaz“.

Bohaté odkazy můžete vkládat všude tam, kde se pracuje s tzv. rich textem[1] (na styly „bohatým textem“, viz výše), tedy například ve Wordu, Pages, a také v mnoha online aplikacích (např. Gmail, Basecamp). Některé aplikace umožňují vytvoření bohatého odkazu přímo, někde si musíme pomoci (ukážu, jak), a někdy to nejde vůbec: to tam, kde od vás software očekává vložení pouhého textu.

Takže:

Nejdříve zkouška stávajícího softwaru

Nejdříve v oblíbené cílové aplikaci vyzkoušejte, zda tato appka neumožňuje sama vytvoření „bohatého odkazu“: napíšete text popisu budoucího odkazu, označíte jej a stisknete Cmd-K (Ctrl-K pod Windows). Nefunguje-li to, zkuste místo „K“ použít „L“ (=Link) anebo „H“ (=Hyperlink).
Jinou možností je nalezení ikony s řetízkem někde v prostředí editoru a kliknutí na ni (text musí být stále označen) – většinou to má podobný efekt. Do dialogu, který se v ideálním případě objeví, vložíte patřičný URL odkaz (adresu začínající http://). Po potvrzení získáte v textu skrytý klikatelný odkaz. Vyzkoušejte.

TIP: Webová aplikace Gmail.com umí klávesovou zkratku Cmd-K (Ctrl-K)!

Náhradní řešení: zkuste odkaz vložit z Wordu/Pages přes schránku

Pokud aplikace sama vytvoření odkazů podobným způsobem nepodporuje, ale přesto v ní pracujete s rich textem (např. tučným písmem a kurzívou), můžete si pomoci jinak. Nejjednodušší trik je v použití jiné aplikace (právě například Pages/Word, či TextEdit na Macu), která bohaté odkazy tvořit umí, bohatý odkaz vytvořit v ní a přenést jej pak pomocí schránky (Cmd-C a Cmd-V resp. Ctrl-C a Ctrl-V).

Něco pro kutily / OS X /

Pokud byste chtěli, aby vám fungovala tvorba odkazů i v aplikacích, které to přímo nepodporují, existuje šikovný hack. Na Macu si totiž můžete nainstalovat workflow (jako tzv. službu), která za vás bohatý odkaz vytvoří v jakémkoli vhodném prostředí na stisknutí tlačítka. První spuštění je trošku složitější. K vytvoření odkazu totiž musíme doinstalovat workflow, které funguje jako převodník z markdownu do formátu RTF.

Jak na to?

  1. Nejdříve si stáhněte Markdown Service Tools Bretta Terpstry. Přímý link na stažení je zde. Rozbalte ZIP a překopírujte z něj soubor md - Convert - MultiMarkdown to RTF.workflow do adresáře ~/Library/Services na vašem počítači. Tento adresář zpřístupníte tak, že ve Finderu kliknete na menu Otevřít a pak stisknete Alt (Option). V seznamu se objeví Knihovna (či Library). Viz obrázek výše.

  2. A jsme hotoví. Pro vyzkoušení funkčnosti jděte například do Pages a postupujte následovně:

    1. vytvořte pomocí syntaxe markdownu svůj bohatý odkaz, tedy např. [běžte na lifehacky.cz](http://lifehacky.cz) – v hranatých závorkách je tedy popis odkazu, v kulatých pak samotný odkaz; pozor na mezeru mezi dvěma páry závorek: žádná tam není!
    2. tento celý markdownový text označte pomocí textového výběru
    3. klikněte na název spuštěné aplikace nahoře v menu v levém horním rohu obrazovky (zde třeba Pages) a pak vyberte dole v menu Služby / md - Convert - MultiMarkdown to RTF
    4. markdownový (https://www.lifehacky.cz/) odkaz s popisem („běžte na lifehacky.cz“) by se měl proměnit v podtržený bohatý klikatelný odkaz: běžte na lifehacky.cz.
  3. Volitelně: nyní můžete této službě přiřadit globální klávesovou zkratku. To uděláte pomocí Předvolby systému / Klávesnice / Zkratky / Služby. Doporučuji raději přiřadit zkratku kombinovanou s více přepínači, aspoň třemi (Alt/Cmd/Shift), aby se vám to nepletlo s nastavením v aplikacích, které používají různé jednopřepínačové klávesové zkratky.

Máte k tomu dotazy, či nápady? Pište!


  1. v HTML to vlastně funguje taky (RTF se v adekvátní webové appce převede na HTML), ale to teď ponechejme stranou ↩︎

🥇
Staňte se členy klubu lifehackerů (registrace + předplatné 30€/rok):
- 📝 velké články
- 🩳 kraťasy
- 📧 lifehackerletter (legendární newsleter + přístup přes web)
- ⭐ bonusový obsah (Q&A cally s hosty, aktivní spojení se mnou a komunitou v rámci Klubu Lifehacky – více informací zde)